På Akademiska Hus arbetar vi dagligen för att utveckla hållbara lösningar på Sveriges campus. Ett av våra senaste projekt på Stockholms universitet, Allhuset Lantis, med sin centrala mötesplatsfunktion, är ett exempel på hur vi tillsammans med campusaktörer skapar platser som inte bara är funktionella och stärker campuslivet, utan som också präglas av en tydlig hållbarhetsprofil.
I projektet har återbruk varit en av de bärande idéerna. I stället för att kassera gamla möbler har vi valt att återbruka 60 procent genom att lacka och klä om exempelvis stolar och soffor med slitstarkt material, samt restaurera träbord för att ge dem nytt liv. Träpaneler och andra material kommer att återanvändas i den nya designen, vilket minskar behovet av nyproduktion och sparar på resurser.
Att återbruka material är en viktig del av vårt arbete – men hållbarhet handlar också om att ta ansvar för de byggnader vi förvaltar. På Akademiska Hus värnar vi alltid om våra historiska campusmiljöer och utvecklar dem med framtiden i åtanke. Med varsam renovering och medveten gestaltning skapar vi miljöer som är funktionella, inspirerande och långsiktigt hållbara.
– Det här är ett projekt som tydligt visar hur vi kan kombinera miljöansvar med omtanke om våra byggnader. Att ta till vara på husets kulturhistoriska värden handlar om att respektera husets stil och ursprungliga material. Med utgångspunkt i byggnadens befintliga kvaliteter skapar vi hållbara miljöer med respekt för både historia och framtid, säger Serhat Ok, fastighetschef på Akademiska Hus.
Förnyad restaurangupplevelse ska minska matsvinnet
Som ett led i det fortsatta hållbarhetsarbetet kommer Akademiska Hus, tillsammans med restauratören på plats, Compass Group, att arbeta aktivt för att erbjuda hållbara måltider och minska matsvinnet i restaurangen.
På den nya restaurangen Lantbruket serveras en säsongsanpassad och varierad meny med noggrant utvalda råvaror som både lyfter fram smakerna och minskar klimatavtrycket. Compass Group vill inspirera gästerna till medvetna val – bland annat genom att låta de gröna alternativen stå först på menyn.
För att minska svinnet erbjuds gästerna även att köpa de portioner som blivit över efter lunchen till reducerat pris, inom restauratörens eget framtagna koncept "Great Taste No Waste". Gästernas matsvinn kommer också att vägas dagligen och kommuniceras, för att öka medvetenheten om hur mycket som slängs.
- "Att öka medvetandet om matsvinn ger både oss och gästerna nya perspektiv. Vi hoppas att vi kommer kunna se en minskning av mängden mat som slängs, och är glada att få vara en del av en hållbarhetsresa som man gör både på campus och hemma," säger Agneta Sjölin, Strategic Partnership Manager på Compass Group.
Projektet Allhuset Lantis och restaurang Lantbruket beräknas vara klart hösten 2025, och är ett av flera initiativ där vi på Akademiska Hus tar ett helhetsgrepp om hållbarhet. Genom projektet visas hur hållbarhet kan integreras i varje aspekt av campuslivet – från återbruk av möbler till lösningar som minskar matsvinn. Tillsammans med aktörer på campus fortsätter vi arbetet för att skapa hållbara miljöer där studenter och medarbetare kan trivas, och där varje beslut bidrar till en grönare framtid
Läs mer om projektet här.